Counseling traject kinderen (en kinder counseling)

Het opvoeden van een kind is heel bijzonder.

Het opvoeden van een kind is heel bijzonder, net als je kind zelf is.
Als ouder wil je het beste voor je kind. Je doet er alles aan om je kind op een goede manier te begeleiden en te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Door ervoor te zorgen dat je kind zich gezien, gehoord, geborgen en gewaardeerd voelt en hem of haar de ruimte en mogelijkheid te geven om te groeien, kan een kind zijn eigen en unieke talenten ontwikkelen.
Deze talenten komen van binnen uit (in het Spaans: desde dentro) en zijn de schatten die ons als individu vormgeven en uniek maken.

Soms word je als ouder geconfronteerd met situaties waar je niet goed mee uit de voeten kunt. Je merkt aan je kind dat het dingen moeilijk of lastig vind. Je vraagt je als ouder af wat je moet doen of zeggen om je kind te helpen. Het kan zorgen voor onzekerheid en voor reacties van jou als ouder naar je kind, die je helemaal niet wil. Misschien kunnen jij en je kind op zo’n moment wel wat hulp gebruiken.

Voor kinderen

Voel jij je wel eens verdrietig? En denk je dat jij dat alleen hebt?

Bijna alle kinderen krijgen wel eens met dingen te maken die ze lastig, moeilijk of verdrietig vinden. Misschien denk je wel dat je de enige bent en voel je je niet begrepen.

Herken je dat? Voel jij je ook wel eens boos, bang, verdrietig of alleen?
Dan wil ik er samen met jou graag achter komen hoe dat komt.

Soms is het lastig om dingen met woorden duidelijk te maken. Gelukkig zijn er veel meer dingen die we kunnen doen en meer manieren waarop ik jou kan helpen.

Dingen die we samen kunnen doen zijn:

  • tekenen en kleuren
  • verhalen lezen en bedenken
  • muziek/ geluid maken
  • praten
  • dingen bouwen
  • spelletjes doen en nog veel meer

Zo ontdekken we samen hoe het komt dat jij niet lekker in je vel zit. En in welke dingen je eigenlijk heel goed bent. Je kunt meer dan je denkt! Als je dat eenmaal weet, kan ik je helpen hoe je al deze dingen kunt gebruiken om zelf je probleem op te lossen.

Voordat je bij mij komt praat ik bij jullie thuis eerst met jouw ouders. Jouw ouders kunnen dan vertellen wat ze bij jou zien en opmerken. Als je ouders denken dat ik de juiste persoon ben om jou te helpen, dan spreken we af wanneer jij bij mij in de praktijk komt.

Wanneer je bij mij bent geweest en je ouder komt je ophalen mag deze (de laatste) 10 minuten even in de praktijk binnen zodat we kunnen vertellen wat we die dag gedaan hebben. Ik vertel ze ook hoe ze jou kunnen helpen en wat jullie thuis kunnen doen.

Verloop van het counseling traject (of kinder counseling )

Na de kennismaking wordt het counseling traject gestart.
De counseling zal plaats vinden in mijn praktijk, waarbij ik 1 op 1 met een kind zal werken. De laatste 10 minuten mogen ouders binnen komen om hun kind op te halen. We bespreken dan wat we tijdens die afspraak gedaan hebben. Verder vertel ik hoe ouders hun kind kunnen helpen en wat ze thuis kunnen doen.

Hoe lang het counseling traject gaat duren hangt af van de hulpvraag. Doorgaans zijn 5 tot 10 afspraken voldoende. In de eerste afspraak ga ik met het kind op ontdekkingsreis. We leren elkaar kennen en we zoeken samen uit hoe een kind het beste door mij begeleid kan en wil worden.
In de vervolg afspraken zullen we hier verder aan werken. Dit doen we door middel van samen spelen, tekenen, bewegen, muziek luisteren en natuurlijk ook praten. Ik volg het kind en speel mee, observeer en luister. Op die manier kan ik zo goed mogelijk op de behoeften van het kind inspelen.De invulling van de counseling zullen per kind verschillen, aangezien alle kinderen uniek zijn en zich ieder op een verschillende manier open stellen en uiten.

Na 4 afspraken vind er een ouder gesprek bij de ouders thuis plaats waarbij we bespreken hoe het gaat, waar we staan en bepalen we het eventuele vervolgtraject. De eerste 2 weken komt een kind iedere week. Gaandeweg wordt de tijd tussen de afspraken mogelijk iets langer, bijvoorbeeld 1x in de 2 weken. Als een kind aan geeft klaar te zijn, dan is de begeleiding klaar.

Een kind blijft echter altijd welkom! Soms helpt het ze om (af en toe) nog een afspraak in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld na een jaar zijn en behoort tot de mogelijkheden.